59-årige Waltraut Goerkes kræft kunne være opdaget langt tidligere. Nu er hun død.

En sparet CT-scanning på sygehuset og en praktiserende læges fejlbedømmelse.

Det er den ulykkelige kombination, der gjorde, at 59-årige Waltraut Goerkes lungekræft fik lov at udvikle sig uden at blive opdaget.

Nu er hun død af sin sygdom, mens hendes efterladte søn Brian Goerke og de to børnebørn Phillip og Patrick på fem og syv år er efterladt i dyb sorg. Sønnen er også dybt skuffet over behandlingen både på sygehuset og hos egen læge.

- Hvis jeg gjorde et lige så dårligt stykke arbejde som tømrer, så ville jeg være arbejdsløs nu. Det er virkelig tragisk at give patienter så dårlig en behandling, fortæller Brian Goerke.

BT har de seneste dage beskrevet, hvordan kræftpatienters behandling er trukket ud i årevis, fordi lægerne overser kræften. Men Waltraut Goerke blev svigtet både af sin egen læge og på sygehuset.

I foråret 2012 begyndte Waltraut Goerke at hoste blod op og have problemer med at trække vejret. I april gik hun første gang til lægen, som gav hende recept på penicillin mod lungebetændelse.

Spurgte flere gange

Hun fik det langtfra bedre og måtte flere gange de næste fem måneder gå til lægen, men han havde ikke nogen bedre kur end penicillin.

Hendes søn Brian Goerke undrede sig over, hvorfor lægen ikke fattede mistanke om, at det kunne være kræft.

- Min mor blev opereret for tarmkræft i 2001, og efter at have været til kontrol på sygehuset igennem 10 år var hun først erklæret rask i 2011. Hun spurgte flere gange lægen, om det kunne være en ny kræft, men lægen sagde, at der ikke var nogen sammenhæng, forklarer sønnen.

Først i august 2012 – det vil sige fem måneder senere – henviste lægen hende til Fredericia Sygehus for at få hende undersøgt.

På hospitalet tog lægen et røntgenbillede af lungerne, der ikke viste tegn på kræft. Derfor vurderede lægen, at det ikke var nødvendigt med en CT-scanning, som ellers skal foretages, hvis lægerne er det mindste i tvivl efter at have set røntgenbillederne.

- Da min mor spurgte hospitalslægen, om det kunne være lungekræft, beroligede han hende med, at man ville kunne have set det på røntgenbillederne, siger Brian Goerke.

Lettet over den gode nyhed på hospitalet tog Waltraut Goerke hjem igen med et pusterør, som hun skulle puste i for at klarlægge, om hun havde astma eller lungesygdommen KOL.

Lægen ville give en ny tid efter en måned, men Waltraut Goerke hørte aldrig fra sygehuset.

De næste par måneder fik Waltraut Goerke sværere og sværere ved at trække vejret og hostede stadig blod op, så hun bad om en ny undersøgelse.

I oktober fik hun endelig en CT-scanning, der viste en kræftsvulst på 6,5 gange 6,5 cm lige mellem hjerte og lunger, og derfor kunne den ikke ses på det første røntgenbillede.

- Min mor ringede mig op på mit arbejde og var helt ulykkelig. Hun måtte lægge røret på første gang, for hun kunne ikke sige et ord, så meget græd hun. Men anden gang lykkedes det hende at fortælle, at hun havde kræft, forklarer Brian Goerke, der tog med sin mor til samtale på sygehuset.

Erkendelse

- Vi talte med overlægen, der erkendte, at min mor skulle have haft en CT-scanning ved undersøgelsen tre måneder tidligere med de symptomer hun havde, og fordi hun var tidligere storryger. Han opfordrede os også til at klage, husker Brian Goerke.

Waltraut Goerke kom straks i behandling med både kemoterapi og stråler, men hendes immunforsvar kunne ikke tåle behandlingen, og i maj sidste år døde hun af flere blodpropper.

- Jeg får ikke min mor tilbage af at fortælle om de svigt, der har været i hendes behandling og diagnosticering. Men mit håb er, at andre ikke skal udsættes for de samme fejl, siger Brian Goerke, der også har fortalt om sin mors behandling i MetroXpress.

Patienterstatningen har netop afgjort, at det var en fejl, at hun ikke tidligere fik en CT-scanning, men sygdommen var allerede på det tidspunkt så fremskreden, at hun højst sandsynligt ikke ville have overlevet.

- Hvis kræften var blevet opdaget tidligere, havde jeg måske haft min mor i længere tid, hvilket havde været guld værd for hendes to børnebørn, siger Brian Goerke.

Læge afbrød forbindelsen

Ledende overlæge på Fredericia, Vejle og Kolding sygehuse, Jan Dalberg, ønsker ikke at kommentere sagen. Han afbrød forbindelsen, da BT ringede for at stille spørgsmål om behandlingen af Waltraut Goerke.

Waltraut Goerkes eksempel er desværre ikke enestående.

Gerda Engholm, seniorstatistiker og projektchef i Kræftens Bekæmpelse, mener, at lægerne i højere grad end i dag bør henvise langt flere til en specialist, når de kommer med symptomer på lungekræft.

Statistikken viser nemlig, at selv om vi lever længere og længere med lungekræft på grund af bedre behandling, så har danskerne en dårligere overlevelse end både nordmænd og svenskere.

- Det er svært at stille en lungekræftdiagnose og svært for en læge at vurdere, om symptomer skyldes KOL, rygning eller en begyndende lungekræft, og Danmark har gennem mange år haft en højere andel rygere end de andre skandinaviske lande. Derfor vurderer lægelige eksperter, at vi må acceptere, at mange flere henvises på mistanke end i dag, siger hun.